Publicat pe Lasă un comentariu

Coafura ciclistei: trucuri

Pantaloni de ciclism, check ! Mănuși, check !
Ești în sfârșit gata de ieșirea cu bicicleta !
Însă înainte de a pleca mai ai ceva de făcut: să îți prinzi părul. Și echipată cu prețiosul tău elastic – cel pe care îl colecționezi în nenumărate exemplare pentru a-ți prinde și a-ți desprinde coama neîmblânzită – ai chiar mai multe opțiuni decât ar părea în ceea ce privește coafura. Iată câteva trucuri pentru a îmbina stilul cu confortul.

COADA DE CAL PE BICICLETĂ


Cele care se vor recunoaște aici (și sunt destul de multe) vor spune că asta e baza: coada de cal, care e simplu și rapid de realizat. În doi timp și trei mișcări – ai rezolvat ! Și apoi coada de cal se potrivește perfect cu purtarea căștii. Însă pe bicicletă sunt câteva variante care îți pot îmbunătăți confortul și vizibilitatea.
Poți opta să îți faci coada de cal pe dreapta sau pe stânga (cu o cărare drăguță în lateral în tendințe). Dacă porți vestă de competiție, în felul acesta va rămâne vizibilă (recunoaște că nu te gândiseși la asta …).
Ai chef de o coadă de cal înaltă ? Cu casca, o asemenea coafură ți se pare de-a dreptul imposibilă … Soluția ? Grație anumitor modele de căști care vin cu deschideri în partea din spate (și îndeosebi casca ponytail), este posibilă combinarea unei cozi de cal înalte cu ieșirea cu Rockrider. Este de asemenea o soluție bună pentru fetele care au un side-cut… Pe scurt, o ieșire cu stil și în siguranță!

COADA ÎMPLETITĂ SUB CASCĂ

Dacă te tentează mai puțin coada de cal, optează pentru împletitură. Îți va da un aer la fel de feminin.
În afară de aspectul estetic, această coafură are și un veritabil aspect practic: coada împletită previne formarea nodurilor! Casca nu te va împiedica să-ți faci una sau două. Dimpotrivă, coada împletită se ascunde perfect sub fes ! Însă ai grijă să-ți eliberezi urechile pentru a continua să auzi zgomotele din jur. Asigură-te că strângi bine coada / cozile împletite : această coafură va fi într-adevăr mult mai puțin practică dacă începe să se desfacă … Așadar fii sigură că mai răsucești o dată elasticul cu care o prinzi.

COCURI, CASCHETE, BANDANE ȘI BENTIȚE

Cocul lăsat pe ceafă este foarte elegant. Și se adaptează unei ieșiri cu mountain-bike-ul sau cu bicicleta de stradă dacă vrei să-ți ții perfect sub control podoaba capilară. Desigur, vei prefera rezistența esteticii. Pentru că vibrațiile vor face cocul tău din șuvițe fine aranjate și lăcuite să se desprindă în scurt timp …
Poți opta de asemenea pentru o cască, față sau spate, cu viziera în partea de sus sau de jos. Există în toate variantele de culori: unele poartă chiar și mesaje. Aceste accesorii vor avea meritul de a vă menține perfect coafura …
Bandanele și bentițele, care vor împiedica părul să te încurce în timpul ieșirii, pot fi aliatele tale atât vara, cât și iarna. Un mic truc : în timpul verii, cănd temperaturile sunt foarte ridicate, le poți înmuia în apă pentru a beneficia de un pic de prospețime în plus. Apoi, iarna, bandana îți va ține de cald la cap.

DAR BRETONUL ?

Bretonul … Preocuparea multora dintre noi. Trebuie să recunoști că atunci când facem sport bretonul nu e întotdeauna prietenul nostru. Ideal este să-l ridici și să-l prinzi cu o agrafă de păr. Însă aceasta poate crea disconfort pe distanțe lungi. În acest caz, poți pur și simplu să-ți așezi casca desfăcută pe cap și să fixezi dedesubtul ei șuvițele care ies pe afară, apoi sa închizi casca.
Coadă de cal, cozi împletite, coc … Fiecare are stilul ei! Însă dacă vrei să rămâi feminină în timpul ieșirii cu bicicleta, există suficiente opțiuni. În orice caz, nu ezita să încerci mai multe opțiuni până o găsești pe cea care te aranjează cel mai bine. Indiferent de situație, și chiar dacă poți modifica după bunul plac coafura, purtarea căștii rămâne absolut obligatorie!
Pentru a-ți găsi modelul potrivit în materie de căști și a vedea cum poți să conciliezi coafura cu echipamentul de securitate, acesta e locul în care se pot informa adepții mountain-bike-ului sau ai bicicletei de șosea.
Dar tu cum te coafezi cand ieși cu bicicleta? Așteptăm să ne împărtășești trucurile și ponturile tale …

Sursa: https://sfaturi.decathlon.ro/coafura-ciclistei-trucurile-si-ponturile-noastre/

Publicat pe Un comentariu

Intensitatea iluminarii bicicletei

Iluminatul bicicletei a evoluat mult în ultimii ani. Îmbunătățirile tehnologiilor cu LED-uri și baterii au făcut ca lumina să fie mai intensă și mai puternică ca oricând. 

Luminile sunt proiectate pentru a îmbunătăți vizibilitatea ciclistului ziua și noaptea, în față sau în spate, folosind iluminare cu LED sau cu baterie reîncărcabilă. În general, accesoriile de vizibilitate pot fi poziționate oriunde, pe ciclist sau pe bicicletă.

DESCOPERIȚI MARCA

Cum să alegeți iluminatul potrivit?

Să vorbim mai întâi despre iluminatul din față. Alegerea iluminatului ideal depinde de tipul de ieșire.

În general, pedalați noaptea pe drumuri bine iluminate? În acest caz, vor fi suficiente lumini de putere mică, deoarece iluminatul va servi mai mult pentru a vă face vizibili decât pentru a vă permite să vedeți. Luminile moderne sunt suficient de performante pentru a vă semnaliza prezența față de mașini, fiind în același timp și foarte ieftine.

Luminile reîncărcabile sunt mai ecologice și bateriile oferă în general o putere mai mare, oferind o lumină mai intensă.

Dacă pedalați pe drumuri neluminate, veți avea nevoie de o lumină puternică, cu un fascicul ce va lumina mult în fața voastră. Luminile reîncărcabile de bună calitate vor fi cele mai potrivite. În plus, probabil vor fi dotate cu mai multe moduri, care vă permit să alegeți echilibrul potrivit între intensitatea luminii și autonomia a bateriei, în funcție de locul în care vă aflați și de distanța rămasă pe care trebuie să o parcurgeți.

Cum să alegeți iluminatul din spate potrivit?  

Ca și în cazul iluminatului din față, intensitatea iluminării spate a crescut considerabil în acești ultimi ani.

Luminile cu baterii sunt, în general, mai ieftine decât luminile reîncărcabile, dar bineînțeles sunt mai puțin luminoase. Cu toate acestea, dacă alegeți o iluminare puternică reîncărcabilă, va trebui să fiți foarte atent să monitorizați încărcarea rămasă. Cele mai multe lămpi frontale dispun de un indicator care vă informează despre încărcarea rămasă în timp ce pedalați, dar este mult mai important să verificați încărcarea acumulatorului înainte de plecare în cazul lămpilor din spate .

Utilizarea mai multor lămpi spate este o soluție înțeleaptă. Veți avea mai puține riscuri de a rămâne fără lumină în mijlocul călătoriei, în special dacă una dintre lămpi are o durată lungă de viață a bateriei.

Cu două lămpi, una reîncărcabilă și una cu baterii standard, puteți combina o intensitate ridicată cu o durată lungă de viață a bateriei într-un sistem cu vizibilitate foarte bună.

Care este diferența dintre lux și lumen?

Fluxul luminos : lumenii reprezintă cantitatea totală de lumină emisă de o sursă, în toate direcțiile simultan.

Intensitatea luminoasă: candelele reprezintă cantitatea de lumină emisă de o sursă, într-o anumită direcție.

Luminanța: candele / m² indică luminozitatea unei suprafețe (de exemplu, filamentul unei lămpi cu incandescență este foarte luminos, în timp ce dacă becul este mat, vom fi mai puțin orbiți).

Iluminarea: Lucșii reprezintă cantitatea de lumină primită pe o suprafață, fără nici o indicație a sursei de lumină în sine (care poate fi la fel de bine slabă, dar apropiată  sau puternică, dar îndepărtată).

Cunoașterea acestor două vă oferă o indicație mai bună a performanței unei anumite lămpi, deși poate fi greu să vă imaginați ce reprezintă aceste cifre în realitate.

Din acest motiv, compararea fasciculului poate fi foarte utilă.

HERVÉ

SPECIALIST CICLISM B’TWIN

Nimic nu este exagerat în ceea ce privește siguranța: scopul unui ciclist care călătorește pe timp de noapte este acela de a asigura o vizibilitate maximă în toate circumstanțele.

Sursa: https://sfaturi.decathlon.ro/intensitatea-iluminarii-bicicletei/
Publicat pe Lasă un comentariu

LEGISLATIE RUTIERA SPECIFICA PENTRU BICICLETE sinteza actualizata la 21.01.2017

A. ORDONANTA DE URGENTA 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice

Art. 6 In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
10. bicicleta – vehiculul prevazut cu doua roti, propulsat exclusiv prin forta musculara, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor;
25. pista pentru biciclete – subdiviziunea partii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separata de drum, special amenajata, semnalizata si marcata corespunzator, destinata numai circulatiei bicicletelor si mopedelor;
Art.41 (3) Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.
Art. 63 (5) Vehiculul oprit sau stationat pe partea carosabila trebuie asezat langa si in paralel cu marginea acesteia, pe un singur rand, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Bicicletele pot fi oprite sau stationate si cate doua, una langa alta.
Art.70 (2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani.
(3) Bicicletele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare.
Art.73 Regulile privind circulatia pe drumurile publice a bicicletelor se stabilesc prin regulament.
Art.74 (1) Pe autostrazi este interzisa circulatia bicicletelor.
Art.101 (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
8. nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor;

B. REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG 1391 / 2006

CAPITOLUL II: Vehiculele
SUBSECTIUNEA 2: Conditiile tehnice minime pe care trebuie sa le indeplineasca bicicletele, mopedele, vehiculele cu tractiune animala si cele trase sau impinse cu mana
Art. 14 In circulatia pe drumurile publice bicicleta trebuie sa fie:
a) prevazuta cu dispozitiv de franare eficace;
b) prevazuta cu un sistem adecvat, functional, de directie;
c) dotata cu sistem de avertizare sonora;
d) echipata, pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, in fata, cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate, cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;
e) echipata cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti, care, in miscare, formeaza un cerc continuu.
Art. 15 Remorca atasata unei biciclete trebuie sa fie echipata, in partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie, iar daca lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie sa fie echipata si cu o lumina de culoare rosie.
Art. 55 Semnalul luminos destinat numai dirijarii circulatiei bicicletelor are in campul sau imaginea unei biciclete de culoare rosie, respectiv verde pe fond negru. Aceeasi destinatie o are si semnalul luminos al unui semafor insotit de un panou aditional pe care figureaza o bicicleta.
Art. 76 Marcajele aplicate pe drumurile publice sunt:
c) transversale, care pot fi:
4. de traversare pentru biciclisti;
Art.81 (4) Marcajul transversal constand din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic fata de axul drumului, indica locul destinat traversarii partii carosabile de catre biciclisti.
CAPITOLUL V: Reguli de circulatie
SECTIUNEA 2: Utilizarea partii carosabile
Art.100 (1) Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. In cazul in care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol.
SECTIUNEA 3: Reguli pentru circulatia vehiculelor
SUBSECTIUNEA 3: Depasirea
Art. 118 (2) Se recomanda ca la depasirea unei biciclete distanta laterala sa fie de minimum 1,5 m.
Art. 120 (1) Se interzice depasirea vehiculelor:
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;
Art. 135 Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
g)cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare;
Art. 141 (6) Nu este permisa stationarea pe partea carosabila, in timpul noptii, a bicicletelor.
Art. 142 Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
k) pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni si biciclete ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
o) pe pistele pentru biciclete;
Art. 153 (2). bicicleta pot tracta o remorca usoara avand o singura axa.
SECTIUNEA 4: Reguli pentru alti participanti la trafic
SUBSECTIUNEA 1: Circulatia bicicletelor
Art.160 (1) Bicicletele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singurrand.
(3) Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista. Se interzice circulatia altor participanti la trafic pe pista pentru biciclete.
(4) Se recomanda ca, in circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.
Art. 161 (1) Se interzice conducatorilor de biciclete:
a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul avand semnificatia „Accesul interzis bicicletelor”;
b) sa invete sa conduca biciclete pe drumurile intens circulate;
c) sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
e) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;
f) sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
h) sa transporte o alta persoana, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (11) si a situatiei cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista acostament practicabil;
j) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
k) sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;
l) sa circule fara indeplinirea obligatiilor prevazute la art. 14 si 15;
m) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada;
n) sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor;
o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta;
p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar in functie de directia de deplasare;
r) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
s) sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.
(1^1) Copilul in varsta de pana la 7 ani poate fi transportat pe bicicleta, de catre un adult, numai daca vehiculul este prevazut din constructie cu un suport special sau daca are montat un dispozitiv omologat.
(2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate.
Art. 167 (1) Se interzice pietonilor si persoanelor asimilate acestora:
g) sa circule pe pistele pentru biciclete, amenajate si semnalizate corespunzator.

Publicat pe Lasă un comentariu

7 motive înainte de a risipi bani pe manșoane ieftine

  1. Aparent neînsemnate, acestea reprezintă punctul de contact principal între biciclist și bicicleta, alaturi de șa și pedale
  2. Au rolul de absorbție a șocurilor si antialunecare, manșonul premium e fabricat dintr-un material superior, moale și dur, rezistent in același timp, astfel la curse lungi mâna nu va obosi și nu vei avea bătături in palme (bășici)
  3. Sunt extrem de plăcute la atingere
  4. Se tocesc mult mai greu
  5. Se fixează în 2 minute, fara efort
  6. Materialul își păstrează proprietățile mult timp in timp ce altele se dezintegrează după expunere la soare/ploaie, incep sa miroase și nu mai păstrează aderența
  7. Aspect imbunatit al bicicletei prin alegerea culorii favorite

Unde le găsesc?

https://www.carsons.ro/categorie-produs/alte-accesorii/mansoane/

Publicat pe Lasă un comentariu

Șase dispozitive de siguranță pentru biciclete inteligente

De la lumini inteligente care clipesc mai puternic pe măsură ce călărețul se apropie de un sens giratoriu la vopsea „retro-reflectorizantă” și ghidon inteligent, iată un rezumat al noii tehnologii de ciclism urban din întreaga lume

Având în vedere că trei sferturi din accidentele de biciclete cu accidente mortale și grave au loc în zonele urbane , mulți bicicliști din oraș sunt în căutarea unor noi modalități de îmbunătățire a șanselor.

Designul de bază cu diamante al cadrelor pentru biciclete s-ar putea să se fi schimbat abia în 120 de ani , dar dezvoltarea tehnologiei LED ieftine a văzut evoluția luminilor de ciclu sărind înainte de târziu.

În altă parte, dezvoltatorii caută să integreze fără probleme tehnologia GPS în biciclete sau să regândească complet standardele de siguranță acceptate, cum ar fi clopotele și căștile.

1. Revolights din Emeryville, California

Revolights sunt un sistem de LED-uri albe și roșii montate pe roțile din față și din spate ale bicicletei, care se aprind pe măsură ce roțile se rotesc. Senzorii calculează cât de repede se rotesc roțile și aprind și opresc LED-urile pentru a crea arcuri de lumină – albă în față și roșie în spate – care sunt vizibile din toate unghiurile.

Inventatorul luminilor, Kent Frankovich, spune că nu și-a propus să creeze arcurile. „Ideea inițială era de fapt să încercăm să facem un far mai eficient, aducând lumina cât mai aproape de pământ”, spune el. „Abia după ce am realizat primul prototip din apartamentul meu, mi-am dat seama de vizibilitatea laterală adăugată, mișcarea luminilor create, care, dacă mergi pe bicicletă, știi că este mare lucru. Pe baza asta am făcut rapid o versiune roșie pentru roata din spate și s-a născut Revolights. “

2. See.sens lumina inteligentă pentru biciclete din Irlanda de Nord

Lumina de bicicletă „inteligentă” See.sense folosește tehnologia senzorilor de pe smartphone-uri pentru a evalua mediul călărețului și răspunde făcându-i mai vizibili atunci când au cea mai mare nevoie de el.

Când senzorii detectează că ciclistul se află la un nod rutier sau la un sens giratoriu sau trece printr-un pasaj subteran întunecat, acesta indică luminii să clipească mai repede și mai luminos.

Fondatorul Philip McAleese a început ciclismul pentru a se menține în formă în timp ce făcea naveta la locul său de muncă în inginerie electronică și software din Singapore – dar după ce a fost internat într-un accident de bicicletă, a început să caute modalități de a-și face călătoria mai sigură.

Din 2011, toate mașinile și camionetele europene noi trebuie să fie echipate cu lumini de zi – dar bicicletele nu. Așa că McAleese a început să găsească o modalitate de a produce o lumină de ciclu care să fie suficient de puternică pentru a fi văzută în timpul zilei – dar care să nu necesite o baterie voluminoasă care să conțină toată acea putere.

„Epifania mea a venit când mergeam cu bicicleta, uitându-mă la telefonul inteligent de pe ghidon”, spune el. “Mi-am dat seama că tehnologia senzorului inteligent pe care o conținea ar putea fi utilizată pentru a oferi o conștientizare situațională ușoară. În esență, lumina ar putea fi strălucitoare atunci când trebuia să fie și să păstreze energia în alte momente. Când ne-am dat seama că avem potențialul pentru o jocul schimbând saltul în ciclul de iluminat, eu și soția noastră am riscat să renunțăm la carierele noastre corporative de succes pentru a ne muta în orașul natal, Newtownards din Irlanda de Nord, pentru a urmări un vis. “

3. Mission Lumen din San Francisco

Lumen – realizat manual de Mission Bicycle din San Francisco – este prima bicicletă disponibilă comercial din lume, cu un strat “retro-reflectorizant” – cu cadrul și jantele pictate cu sute de mii de sfere transparente microscopice.

Bicicleta arată gri în timpul zilei – dar când lumina lovește sferele noaptea, ea revine direct la sursă, cu efect retro-reflectorizant „ochi de pisică”.

4. Claxon de bicicletă tare din Boston

Există câteva claxoane de bicicletă pe piață în acest moment, dar, spre deosebire de unii rivali mai zgomotoși, Loud Bicycle Horn este stabilit în mod deliberat la 112 decibeli – imitând un claxon tipic pentru mașină. Sunetul în două tonuri se potrivește îndeaproape cu tonul claxonului unei mașini.

Inventatorul Jonathan Lansey, un inginer de cercetare, spune că șoferii reacționează imediat la claxoanele mașinii – fără a localiza mai întâi de unde a venit sunetul.

„Există câteva claxoane pentru biciclete care sunt mai puternice decât claxoanele pentru mașini”, adaugă el. “Dar am constatat că sunetul unui claxon de mașină” adecvat “este corect pentru a atrage atenția șoferului fără a vă deteriora urechile. Au fost multe cercetări care arată că claxoanele mașinii sunt unul dintre cele mai bune sunete pentru a descuraja accidentele.”

5. Airbag Hövding din Suedia

Hövding – stocat în magazinele din Marea Britanie pentru prima dată în această lună, la câțiva ani de la lansare – este un guler airbag care se umflă sub o zecime de secundă atunci când detectează mișcarea anormală asociată unui accident.

Compania menționează testele de impact efectuate de compania suedeză de asigurări Folksam, care a comparat Hövding cu căștile de ciclism tradiționale și a constatat că are performanțe mult mai bune la reducerea șanselor de rănire gravă a capului sau de rănire letală.

Airbagul cântărește 65g, comparativ cu aproximativ 250g pentru o cască convențională – dar prețul de 299 GBP îl face o opțiune scumpă. Călăreții conștienți de modă pot cumpăra dintr-o gamă de cochilii exterioare suplimentare în diferite modele la 49 GBP fiecare – și, desigur, nu vă încurcă părul.

6. Ghidon inteligent Helios din California

Ghidonele Helios au un far super-strălucitor în față și două lumini la capetele barelor, care pot fi utilizate ca indicatori direcționali. Odată conectate la un smartphone folosind Bluetooth, luminile de la capătul barei clipesc pentru a oferi și o navigare GPS pas cu pas ușor de văzut.

Publicat pe Lasă un comentariu

Ce lumini de bicicleta mi se potrivesc?

Tipul de lampă de bicicletă pe care îl alegeți va depinde de tipul de călătorie pe care îl faceți, precum și de tipul de condiții în care călătoriți. Vedeți care dintre categoriile de mai jos vă descrie cel mai bine.

1. Lămpi de bicicletă pentru navetă și utilizare urbană

Dacă călătoriți într-o zonă construită și drumul sau calea sunt bine iluminate, atunci prioritatea dvs. principală ar trebui să fie să vă asigurați că sunteți vizibil pentru ceilalți utilizatori ai drumului.

„Luminile de siguranță” au de obicei cel puțin un mod de iluminare constantă, în plus față de mai multe moduri intermitente. De asemenea, oferă niveluri mai ridicate de vizibilitate laterală; astfel încât să puteți fi văzut la intersecții de către pietoni și alți utilizatori ai drumului.

Cu toții l-am văzut pe tipul care pare că a fugit cu instalația de iluminat cu mai multe lumini intermitente pe toată bicicleta, geanta, îmbrăcămintea și casca. S-ar putea să credeți că este cam exagerat, dar amintiți-vă că l-ați văzut! Montarea mai multor lumini cu o combinație de moduri intermitente vă va face întotdeauna mai vizibil.

2. Navetistul mai aventuros

Dacă naveta dvs. inseamna unele drumuri sau poteci neluminate, veți dori o lumină frontală mai puternică, astfel încât să puteți „vedea” și „a fi văzut”.Orice peste 200 de lumeni va fi capabil să arunce o raza de lumina pe drum și să ofere suficientă siguranta pentru a circula pe drumuri și căi neluminate, la o viteză sensibilă.Dacă este probabil ca terenul să fie accidentat sau să întâlniți pericole pe drum, atunci este posibil să doriți ceva mai luminos.

3. Luminile pentru o călătorie serioasă pe drum

Când călătoria te duce pe drumuri neluminate, într-un ritm rapid, atunci trebuie să te gândești la modernizarea serioasă a puterii farului.O lumină frontală puternică este vitală pentru a ilumina drumul înainte; alegerea gropilor, bursucilor necinstiți și pietonii vagabonzi.Pentru această categorie, vorbim despre lumini frontale puternice, montate pe bare – în mod ideal cu o putere de peste 600 de lumeni.

Selecția corectă a modurilor de iluminare este, de asemenea, importantă; permițându-vă să vă ajustați puterea la mediul înconjurător și să vă gestionați rezervele de energie pe călătorii mai lungi.4. Luminile pentru biciclete pentru călărie off-roadA merge pe bicicletă off-road, noaptea, oferă o nouă dimensiune experienței tale. Aceste trasee familiare se vor simți ca trasee noi inspiratoare de adrenalină, deoarece arată foarte diferit sub acoperirea întunericului.

Aveți nevoie de o lumină frontală foarte puternică, astfel încât să puteți observa pericole, cum ar fi găurile de iepure și ramurile copacilor, care par a fi minele terestre și capcane în întuneric. Luminile dvs. obișnuite de navetă nu o vor fi suficiente. S-ar putea să pară foarte luminoase, chiar și pe cărări neluminate, dar în pădure, vei fi surprins de cât de întunecat poate deveni.Ca minim, aveți nevoie de o lumină frontală puternică montată pe bară, ideal cu o putere de peste 1000 de lumeni. Aceste lumini specifice pentru off-road vor avea și un model mai larg al fasciculului, astfel încât să poată lumina întregul traseu din fața ta.Luminile off-road de mare putere dispun de capacitatea de a „comuta” în jos nivelul luminii; astfel încât să puteți lumina calea pe acele coborâri tehnice și să păstrați durata de viață a bateriei, pe acele trasee lungi la urcare.

https://www.carsons.ro/categorie-produs/faruri-fata/faruri-acumulatori-reincarcabili-usb/

4. Luminile pentru biciclete pentru călărie off-road

A merge pe bicicletă off-road, noaptea, oferă o nouă dimensiune experienței tale. Aceste trasee familiare se vor simți ca trasee noi inspiratoare de adrenalină, deoarece arată foarte diferit sub acoperirea întunericului.

Aveți nevoie de o lumină frontală foarte puternică, astfel încât să puteți observa pericole, cum ar fi găurile de iepure și ramurile copacilor, care par a fi minele terestre și capcane în întuneric. Luminile dvs. obișnuite de navetă nu o vor fi suficiente. S-ar putea să pară foarte luminoase, chiar și pe cărări neluminate, dar în pădure, vei fi surprins de cât de întunecat poate deveni.

Ca minim, aveți nevoie de o lumină frontală puternică montată pe bară, ideal cu o putere de peste 1000 de lumeni. Aceste lumini specifice pentru off-road vor avea și un model mai larg al fasciculului, astfel încât să poată lumina întregul traseu din fața ta.

Luminile off-road de mare putere dispun de capacitatea de a „comuta” în jos nivelul luminii; astfel încât să puteți lumina calea pe acele coborâri tehnice și să păstrați durata de viață a bateriei, pe acele trasee lungi la urcare.

https://www.carsons.ro/categorie-produs/faruri-fata/faruri-acumulatori-reincarcabili-usb/

Publicat pe Lasă un comentariu

O SCURTA ISTORIE A LUMINILOR DE BICICLETA

Pana in 1910 au fost Lumini cu Flacara: alimentate cu combustibil solid (lumânări), alimentate cu lichid (de exemplu, lămpi cu ulei, lanterne alimentate cu kerosen și benzină), alimentate cu gaz (lămpi cu gaz, lămpi cu acetilenă). Acestea produc lumină direct din căldura de ardere.

1911-2010: Luminile incandescente, în care electricitatea este forțată printr-un filament de sârmă solidă care prezintă o rezistență la electricitate. Acest lucru face ca filamentul să fie încălzit la o temperatură extrem de ridicată. Este o lege de bază a fizicii, corpurile radiază unde electromagnetice cu un spectru de frecvență determinat de temperatura lor. La temperaturile extrem de ridicate ale filamentului lămpilor cu incandescență, undele emise sunt parțial în spectrul luminii vizibile. Exemple de lumini incandescente includ becurile de uz casnic; faruri auto mai vechi; lanterne mai vechi, semnale de circulație și faruri pentru biciclete. Luminile cu incandescență sunt disponibile în mai multe variante, care se numesc „vid”, „kripton”, „xenon”, „halogen”(1980) și „cuarț-halogen”. În afară de vid, aceste nume descriu gazele din interiorul becului, care ajută la păstrarea filamentului de deteriorare și îi permit să funcționeze la o temperatură mai mare, producând mai multă lumină. Chiar și așa, o lampă cu incandescență folosește doar un procent mic din electricitate pentru a genera lumină; restul se risipeste ca caldura. Începând cu această scriere din 2021, luminile incandescente cedează rapid diodelor emițătoare de lumină, care utilizează mult mai puțină energie electrică pentru a genera aceeași cantitate de lumină și care durează mult mai mult.

2010 – prezent: Diodele emițătoare de lumină(LED), care sunt dispozitive în stare solidă care generează lumină prin intermediul electroluminiscenței (excitație electrică a unei joncțiuni semiconductoare în stare solidă). Diodele emițătoare de lumină sunt o tehnologie relativ nouă, care a fost utilizată pentru lumini indicatoare, semnale de circulație și lămpi de stop pentru biciclete începând cu aproximativ 1990, dar devin practice pentru faruri, iluminatul camerei și iluminatul exterior doar din aproximativ 2010. Unele LED-uri folosesc fosfor pentru a extinde gama de culori pe care le produc. Acest lucru este tipic pentru LED-urile cu lumină albă. LED-urile sunt extrem de eficiente și de lungă durată.În acest moment, istoria noastră depășește sfârșitul a ceea ce Marty a acoperit în articolul său din 1997, în timp ce diodele emițătoare de lumină nu erau încă practice pentru faruri. Iată ce a scris Marty în 1997: Diodele cu emisie de lumină (LED-uri) sunt printre cele mai eficiente dispozitive pentru transformarea electricității în lumină, rivalizând cu eficiența lămpilor de sodiu de joasă presiune. La fel ca luminile cu incandescență, acestea au avantajul de a funcționa direct de pe baterii de joasă tensiune, fără a fi nevoie de electronice scumpe și pentru a converti tensiunile. Sunt dispozitive în totalitate „în stare solidă” și durează mult mai mult decât un bec incandescent. În 1997, însă, erau practice doar pentru lămpile de stop. Roșul este cea mai ușoară culoare de produs cu o diodă emitentă de lumină – datorită fizicii cuantice: schimbarea nivelului de energie pentru a produce un foton de lumină roșie este mai mică decât pentru celelalte culori vizibile, același motiv pentru care roșul fierbinte este mai puțin fierbinte decât albul Fierbinte. De asemenea, un stop nu trebuie să fie aproape la fel de luminos ca un far.Cu multe tipuri de echipamente pentru biciclete, noile dezvoltări tehnice nu au fost neapărat în bine. Numărul tot mai mare de pinioane dintr-o casetă, trecerea de la oțel la rame din aluminiu, titan și fibră de carbon, apariția frânelor pe disc, toate au avantajele lor și atracția noutății care poate vinde biciclete, dar cu un compromis în ceea ce privește costul, durabilitatea , reparabilitate și / sau fiabilitate. Pe de altă parte, îmbunătățirile acumulatorilor, renașterea producției hub-generator și, mai presus de toate, diodele cu lumină, au transformat iluminatul bicicletelor, făcându-l în cele din urmă simplu și practic, chiar și la un preț scăzut. Diodele cu emisie de lumină, împreună cu bateriile îmbunătățite, permit începând din 2018 lămpile compacte și ușoare alimentate cu baterii să fie la fel de luminoase ca farurile auto, cu o durată de descărcare a bateriei de două ore sau mai mult – complet adecvată pentru naveta de seară acasă după întuneric. Farurile cu LED alimentate de generatoare obișnuite de butuc de 3 wați sunt la fel de luminoase și fără limitarea timpului de funcționare. În timp ce filamentul unui bec incandescent se încălzește și se răcește prea lent pentru a menține luminozitatea maximă în timpul vârfurilor unei intrări cu comutare rapidă, LED-urile se pretează la controlul electronic al luminozității și evită arderea de la supratensiune, de obicei prin pornirea și oprirea acestora la o viteză prea rapidă pentru ca ochiul să detecteze. Farurile pentru biciclete alimentate cu baterii pot fi strălucitoare în măsura în care multe reprezintă un pericol de strălucire pentru bicicliștii și șoferii care se apropie. Cele mai bune faruri LED sunt conforme cu standardele germane, cu un model de fascicul controlat.

Publicat pe Lasă un comentariu

Pe scurt despre faruri de bicicleta

Salutare!

Pt cei interesati de lumini pentru biciclete, acestea sunt împărțite în două mari categorii: lumini de văzut și lumini sa fii văzut.

Cercetările arată că lumina solidă nu este la fel de bună pentru a ne capta atenția, aceasta fiind o setare mai puțin optimă pentru un stop sau un far vizibil. Potrivit Heather Nenov, oftalmolog de la Centrul Optometric Stein, lumina care intră în ochi la o strălucire constantă activează fotoreceptorii din partea din spate a ochiului. Cu toate acestea, atunci când lumina pătrunde în ochi sub forma de blituri (flash), aceasta activează acești fotoreceptori în mod repetat și poate activa mai mulți dintre ei.

Cele mai bune faruri pe timp de noapte variază de la 250 la 2.000 de lumeni (în comparație, un far auto este de obicei de la 700 la 1.200 de lumeni).De asemenea, nu este vorba doar de lumeni. Lumenii reprezintă o măsură a puterii totale de lumină. Cu cât numărul este mai mare, cu atât se emite mai multă lumină totală. Dar nu este la fel de ușor, pe măsură ce mai mulți lumeni echivalează cu mai multă vizibilitate – optica și focalizarea joacă un rol imens în ceea ce privește lumina și cât de departe o puteți vedea sau vedea în timp ce o utilizați. Gândiți-vă la un bec obișnuit: este destul de luminos de aproape, dar de la distanță, nu foarte vizibil.

Pentru a fi vizibil de la o distanță semnificativă, mai ales în timpul zilei, focalizarea și optica unei lumini sunt la fel de importante ca lumenii.

Publicat pe Lasă un comentariu

The Guardian, despre bicicletele Pegas: “De la vestigii ale erei comuniste la design de secol XXI”

bicicleta Pegas

Istoria

Producția începe în anul 1972 la Uzina Mecanică Tohan când iese pe piață primul model pentru adulți. În 1975 sunt produse primele biciclete Pegas pentru copii sub 10 ani și primele biciclete de cameră, iar apoi, în anii ’80, seria Pegas se diversifică, apar bicicletele cu mai multe viteze, printre care Pegas 1027 Campion având cinci viteze. În anii ’90 este produsă bicicleta de munte și cea pentru cros, cea de munte având 18 viteze și frâne Cantilever, iar bicicletele de cameră fiind dotate cu bord electronic.[1]

În 2012 antreprenorii Andrei Botescu și Alexandru Manda cumpără marca Pegas și înființează la București Atelierele Pegas în care se reia producția de biciclete.[2]

Numele și sigla

Sigla mărcii, calul înaripat Pegas, este împrumutată din mitologia greacă ca „simbol al inspirației poetice”. Unul dintre sloganurile fabricii este luat dintr-o scrisoare a scriitorului francez Gustave Flaubert„Pegas mai des merge decât galopează: tot talentul este să știi să-l strunești ca să meargă cu viteza dorită”. Curajul, iuțeala și spiritul aventuros sunt câteva trăsături definitorii de-ale Pegasului mitologic, împrumutate de producătorul de biciclete românești.

Publicatia britanica The Guardian a publicat miercuri un articol despre bicicletele Pegas, in care vorbeste despre transformarea ”vestigiilor” din era comunista in vehicule de secol XXI.

Marca a fost reinviata in 2012, dar pastreaza elemente ale anilor 1960.

In Romania comunista, aproape toti copiii aveau o bicicleta Pegas. ”Intr-o tara rupta de lumea inconjuratoare, bicicletele fabricate de compania detinuta de stat reprezentau tot ceea ce stiau oamenii. Dupa sfarsitul violent al lui Nicolae Ceausescu, in 1989, lucrurile s-au schimbat”, mentioneaza The Guardian.

Marci straine au invadat tara, iar romanii au uitat de Pegas, impreuna cu alte ”vestigii” ale erei comuniste. Compania si-a inchis linia de productie in 2001. Unsprezece ani mai tarziu, patru tineri au luat decizia de a recrea bicicletele copilariei lor si au adaptat designul la secolul XXI.

Ideea le-a venit dupa ce unul dintre ei cauta inlocuitor pentru bicicleta de import care ii fusese furata. Prin aceste biciclete, spune unul dintre cofondatorii companiei, Andrei Botescu, sunt inviate amintiri din copilarie.

Echipa a pastrat anumite elemente de design ale bicicletelor din anii ’60 si ’70, inclusiv saua de tip ”banana” si coarnele in stil chopper. Publicul tinta: persoane cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. In primul an de la relansare, au fost vandute 500 de biciclete Pegas. Numarul s-a dublat in fiecare an.

In 2016, compania a vandut 10.000 de unitati, lucru favorizat si de cumpararea de catre eMag a majoritatii actiunilor. Anul acesta, Pegas spera sa vanda 20.000 de biciclete. Sunt si multi care isi aduc in atelierul companiei bicicletele vechi pentru a fi restaurate.

Au valoare sentimentala, mai spune Botescu, si nu le pasa prea mult de pretul pe care il platesc. Compania are acum 23 de angajati, dintre care patru sunt designeri. ”Ca sa lucrezi aici trebuie sa fi avut un Pegas cand erai copil”, spune directorul de marketing.

Bicicletele Pegas erau realizate intr-o fabrica aflata in centrul tarii care producea, de asemenea, arme. Jurnalistii The Guardian fac referire si la o gluma care aparuse la vremea respectiva: un muncitor fura componente pentru a-i construi

fiului sau o bicicleta si oricat le-ar fi asamblat facea o pusca. Noua echipa Pegas s-a bazat, initial, pentru componente pe fabricanti straini, insa acum compania vrea sa instaleze utilaje de productie la Zarnesti, orasul in care bicicletele originale erau produse.

Multe dintre bicicletele noi Pegas au fost cumparate de romanii care traiesc in strainatate, insa acum compania vizeaza clienti de alte nationalitati.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/international/the-guardian-despre-bicicletele-pegas-de-la-vestigii-ale-erei-comuniste-la-design-de-secol-xxi.html

Publicat pe Un comentariu

Bicicleta Omega – Un brand romanesc pe piata bicicletelor

Stim cu totii ca atunci cand dorim sa cumparam o bicicleta entry level la un pret acceptabil, dar care sa mentina totusi o calitate buna a componentelor, nu avem foarte multe variante la indemana. Pornind de la aceasta idee, acum 5 ani a luat nastere Omega, brand-ul romanesc de biciclete despre care scriem in acest articol.

Omega este un brand autohton de biciclete, cu o misiune simpla, dar pe care o indeplineste cu succes: sa produca biciclete entry-level la un raport calitate – pret excelente (deseori chiar cel mai bun de pe piata romaneasca) si de care sa te poti bucura fara sa faci vizite dese la service. Mai mult decat atat, in ultimul timp, bicicletele Omega sunt prezente mai peste tot, le vezi in supermarketuri, in parcuri, pe strada si parca te imbie sa te reapuci de pedalat. Este bine de stiut si motivul pentru care se intampla acest lucru. De acum 5 ani, adica de la lansarea marcii si pana acum, Omega a crescut considerabil ca numar de biciclete vandute, si asta mai ales datorita fiabilitatii modelelor. Bicicletele sunt fabricate si asamblate la fabrica din Bulgaria sub atentia stricta a producatorului roman, iar majoritatea au in componenta piese Shimano. Modelele pentru adulti au cadrul din aluminiu iar cele pentru copii din aluminiu sau otel.

Ca pasionati de ciclism, stim desigur ca exista si brand-uri sau modele mai scumpe sau mai bune, dar ele se adreseaza unei alte piete si unui alt consumator. Daca esti tipul de biciclist care doreste sa se recreeze in weekend pedaland in parc, daca vrei sa mergi la cumparaturi sau sa faci naveta pe 2 roti, sau daca doresti o bicicleta pentru copilul tau, atunci Omega cu siguranta este una dintre marcile pe care trebuie sa le iei in considerare.

Mic ghid al gamei 2019 de biciclete Omega:

1. Biciclete copii:

Omega Master (cu roti de 16 inch sau 20 inch)
Atunci cand bicicleta devine partenerul de joaca al unui copil, suntem siguri ca ea nu va fi folosita doar la pedalat, dar va fi tovarasa lui in multe din poznele pe care le va intreprinde. De aceea, Omega Master a fost creata cu gandul de a fi, in primul rand, o bicicleta sigura si rezistenta. Cadrul din otel si angrenajul cu o singura viteza elimina multe din lucrurile care ar putea sa se strice la o bicicleta destinata primelor plimbari pe doua roti ale copilului tau astfel incat sa va puteti bucura impreuna de zilele insorite din parc.

Bicicleta copii Omega Thomas

Omega Gerald (cu roti de 16 inch sau 20 inch)
Ideala pentru a-l ajuta pe micutul tau sa invete si sa progreseze in mersul pe bicicleta, Omega Gerald este construita pentru a face tot acest proces mai usor avand o geometrie excelenta dedicata copiilor. Aceasta este realizata din componente de o calitate asemanatoare modelelor pentru adulti, iar cadrul este din aluminiu.

Bicicleta copii Omega Gerald

2. Biciclete mountain bike

Omega Thomas (cu roti de 27.5 inch sau 29 inch)
Redescopera dragostea din copilarie pentru biciclit si exploreaza intregul oras si padurile din imprejurime in aceasta vara alaturi de noua ta bicicleta Omega Thomas. Cu ajutorul acestei biciclete vei explora strazile si cotloanele orasului, imprejurimile lui, iar, ocazional, vei face plimbari pe drumuri de tara.

Bicicleta Omega Thomas Lime

Omega Duke (cu roti de 27.5 inch sau 29 inch)
Descopera intregul oras si padurile din imprejurime in aceasta vara alaturi de noua ta bicicleta Omega Duke. Pe Duke te poti relaxa in weekend la ture de parc, te poti duce la munca sau in plimbarile tale sau te poti abate de la traseu si explora trasee off road.

Bicicleta Omega Duke

Omega Bettridge (cu roti de 29 inch)
Unul din cele mai apreciate modele de mountain bikes, Omega Bettridge se adreseaza fanilor de cross country dar si ai maratoanelor, rotile de 29 de inch facand traversarea mai usoara a obstacolelor. In acelasi timp, dimensiunea cat si geometria acestei biciclete ajuta la atingerea unei viteze mai mari intr-un timp mai scurt dar ofera si confort si manevrabilitate sporita in orice conditii.

Bicicleta Omega Bettridge

Acest articol a fost publicat în Echipa Summermag pe Mai 16, 2019 de SummerMag.ro.

Sursa: https://www.summermag.ro/blog/bicicleta-omega-un-brand-romanesc-pe-piata-bicicletelor/

Publicat pe Un comentariu

Bicicleta in Bucuresti

Mi-a imprumutat fratele un Rockrider, o bicicleta care mi se pare adaptata pentru Bucuresti.

In momentul in care am iesit cu ea din bloc, am realizat ca mi-a crescut exponential probabilitatea de a muri. Si eu sunt dintre cei cu experienta. OK, experienta pistelor din tari civilizate, dar si cu indemanarea pe bicicleta. Semnalizez orice depasire sau schimbare de directie, stiu sa apreciez cand si daca pot depasi o masina stationata aiurea pe banda mea, nu mi-e frica printre masini, ma bag chiar si pe alta banda cand trebuie sa fac stanga. Mai trec si pe rosu (asta e pentru comentatorii care nu au nimic de zis, sa se poata racori si ei).

Dristor – Popesti-Leordeni – Dedeman Th. Pallady – Dristor. Aprox. 23 km. Pe Vitan-Barzesti poti sa o mierlesti usor daca nu circuli pe trotuar. Noroc ca e Mina Minovici in drum (Institutul Medico-Legal). Bine, pe bicicleta, poate cu exceptia parcurilor, o poti mierli oriunde in Bucuresti. Si nu pentru ca un sofer nu e obisnuit cu bicicletele sau pentru ca vrea sa intre in tine ca are el boala pe biciclisti. Riscul cel mai mare vine de la soferii care stau cu telefonul in fata ochilor in timp ce conduc. Riscul vine de la masinile parcate aiurea care ies din acel loc. De la iesiri de masini din strazile secundare, care nu au vizibilitate buna din cauza altor masini parcate aiurea pe colturi.

Punct pozitiv: daca ai antrenament zilnic, poti ajunge aproape oriunde cu bicicleta. Chiar si in Bucurestiul asta. Iti trebuie insa multa motivatie. Sa cobori si sa urci bicicleta de la etajul 6 in fiecare zi nu e chiar comod. Sa iti lasi bicicleta aproape oriunde, legata cu cel mai bun antifurt, e iar un motiv de stres. Sa inhalezi tot praful si noxele de pe drumurile pe care le faci e alta mare problema.

Cu cea mai mare bunavointa din lume, bicicleta in Bucuresti ramane o solutie pentru mai putin de 1% din populatie. Chiar si pe viitor, cu cel mai bun bicycle friendly primar care ar putea veni. Nu cred ca bicicleta poate deveni in Bucuresti parte a solutiei pentru decongestionarea traficului.

PS. In orasele care se dau mereu ca exemplu, Amsterdam&Co, folosirea bicicletei zilnic este apanajul a maxim 10% din populatia orasului respectiv.

Edit: Amsterdam, Copenhaga 40-50%, restul in jurul lui 10%. Ma refer la utilizatori zilnici, nu la posesori de biciclete.

Sursa: https://zoso.ro/bicicleta-bucuresti/

Publicat pe Lasă un comentariu

Cea mai mare problemă rezolvată de olandeji înainte de a trece la biciclete

Mă uitam la reportajul ăsta, lăsat de un cititor în comentarii. Mișto.

Doar că olandezii și alte nații au rezolvat înainte de asta o problemă pe care ai noștri nu știu cum să o clarifice: au făcut apa de la robinet potabilă. Să o poți bea și să nu cari mereu apă plată de frică să nu îți moară copilul de malarie dacă bea apă de la robinet.

Destul de greu să cari niște sticle de 5 litri pe bicicletă, nu? Săptămânal. Asta e mișto la București, că au 5G, dar nu au unul din drepturile fundamentale ale omului, apă potabilă.

A doua problemă rezolvată a fost mai amuzantă. Vrei să vinzi o bicicletă de care te-ai săturat? Arată-mi o factură cu seria ei pe ea. Nu ai, că tu ești amuzant și nu păstrezi așa ceva? Nasol. Fie o păstrezi, fie se confiscă dacă te prindem că încerci să o vinzi.

ps: filtrați apa de la chiuvetă? cu ce?

Sursa: https://zoso.ro/mare-problema-rezolvata-olandeji-inainte-trece-toti-biciclete/

Publicat pe Lasă un comentariu

Lumini de bicicleta?

Băi, am ieșit în seara asta cu un pic de treabă prin oraș. Parchez  pe o stradă lăturalnică, la vreo 200m de unde unde aveam treabă, mă duc, mă întorc la mașină. Pe trotuar a trecut pe lângă mine o puștoaică cu o bicicletă albă cu viteza luminii. Cred că avea 20-30km la oră. Pe bicicletă. Pe trotuar. Fără nici o lumină.

Am ajuns la mașină, am pornit-o, s-au aprins farurile, un băiat pe biclă, pe mijlocul străzii. Tot fără lumini, tot cu viteză.

OK. Strada nu era circulată, dar dădea în bulevard, o dată la câteva minute tot trecea o mașină pe acolo. Și copiii ăștia nu aveau nimic reflectorizant, nimic luminos, băiatul nu avea nici cască.

Un rahat de kit de lumini e 60 lei sau 65 lei. Prin magazinele de biciclete se găsesc chiar și mai ieftine. Nenorocitele alea de benzi reflectorizante sunt și mai ieftine. Când dai 1.000 lei pe o bicicletă nu mai ai 60 lei și de un kit de lumini?! De ce? Ca să urli după aia că ți-a lovit copilul pentru că mergea viteză? Sau să urli la copil că nu a fost atent? Nu mai bine eviți?

Sursa: https://zoso.ro/lumini-bicicleta/